כשרות המזון

רכיבי חלב עכו"ם

הרב יצחק דביר
ישנה מחלוקת ידועה בנושא השימוש בחלב נכרי או באבקת חלב נכרי. משום כך, על פי נוהלי הרבנות הראשית לישראל, מקפידים לסמן על מוצרים המכילים חומרי גלם אלו 'לאוכלי חלב עכו"ם' או 'לאוכלי אבקת חלב עכו"ם'. רבים סבורים שכאשר סימון זה מופיע, בכל שאר רכיבי המוצר אין שום שאלה, והסוגיה ההלכתית היחידה שבה הקלו במוצר…

החמצת חיטים לפני קצירה

ד"ר מרדכי שומרון
האם חיטים שהבשילו ועדיין לא נקצרו וירד עליהן גשם עלולות להחמיץ?

איסורם של תולעים וחרקים קטנים

הרב יצחק דביר
האם חרקים שאינם נראים בעין טבעית מותרים באכילה? האם יש חובה לבדוק ירקות ופירות מחשש לחרקים קטנים? עורך המחבר סקירה אודות התייחסות הפוסקים למעמדם ההלכתי של חרקים זעירים, ומברר את השאלה האם חוסר בעזרי ראייה מהווה עילה להתרת חרקים אלו?

חימום אוכל בשבת בבית הארחה

מכון כושרות
נושא חשוב, שבדרך כלל נשכח ואינו נבדק כלל, הוא דרכי החימום של המאכלים בשבת במלונות ובתי הארחה. במאמר זה ננסה להציג את ההלכות ומקורותיהן בנושא, ולראות כיצד נכון לנהוג הלכה למעשה.

הודעה לציבור על נגיעות בריבות וקונפיטורות

מכון כושרות
בשנים האחרונות חדר למודעות נושא נגיעות החרקים בפירות יער: פטל, תותי עץ, תותי שדה וכדומה. בעקבות זאת רבים מקפידים על הוראות הניקיון הנדרשות ונמנעים ממוצרים שישנו קושי בניקיונם. להגברת המודעות מצורפים תוצאות בדיקת מוצרים המכילים פירות נגועים ע"י מכון כושרות

כלים המשמשים לבשר כשר וחלק כאחד

הרב יצחק דביר
יחד עם קיבוץ הגלויות שזכינו לו בדורנו, התעוררו שאלות שונות הנובעות ממצב שבו אחד מבני הקהילה נוהג להקל במה שחברו נוהג להחמיר. אחת הדוגמאות הבולטות לשוני המנהגים שבין העדות מתבטאת במחלוקת בעניין חובת אכילתו של בשר חלק. מחבר המאמר סוקר את המחלוקות ומביא את דעות פוסקי ימינו

כשרות ביצים מוזרות ומרוקמות – מציאות הלכתית שכיחה

פרופ' זהר עמר וד"ר ירון סרי
'ביצים מוזרות' הן אלה שלא הִפרה אותן זכר והגמרא מוכיחה שמדובר בביצים שאינן טריות כפי הנראה, מקולקלות. שהדוגמאות שחז"ל דנו בהן לא היו יוצאות דופן, אלא שיקפו מציאות אפשרית שנהגה בתקופתם על רקע מחסור במזון. במקומות רבים בדרום מזרח אסיה נוהגים עדיין לאכול בכל יום ביצים כאלה. ישראלים המטיילים כיום באזורי…

שימוש כשר בכיריים בעלות אפקט אינדוקציה

הרב יצחק דביר
בשנים האחרונות מתרבה השימוש בכיריים בעלות אפקט אינדוקציה במטבחים פרטיים ועסקיים. במאמר שלפנינו סוקר המחבר את הבעיות ההלכתיות שיכולות להיווצר בשימוש בכיריים מסוג זה ומעלה פתרונות שונים. בנוסף, דן המחבר באופן הכשרת כיריים אלו לשימוש בימי הפסח.

גידול חגבים למאכל אדם – אתגר הלכתי בעולם משתנה

אג' שמעון ביטון
עד שנת 2050 צפויה אוכלוסיית כדור הארץ לצמוח ל-9 מיליארד איש, ועימה תצמח במידה ניכרת גם הדרישה לחלבון. האם הפתרון לכך הוא אכילת חרקים? במאמר המקצועי שלפנינו סוקר המחבר את היתרונות באכילת חרקים; יתרונות בריאותיים, סביבתיים וחברתיים.

חברות המומלצות לקניית ירקות עלים - מכון חקר בדק וממליץ

מערכת למעשה
מה הן החברות המומלצות לקניית עלים למהדרין שבהן העלים נמצאו אכן נקיים לחלוטין מחרקים?מכון חקר בדק וממליץ. כמו כן המכון ממליץ כיצד יש לטפל בעלים של החבות המומלצות, וכיצד לטפל בעלים של חברות אחרות שאינן מופיעות ברשימה.

התפתחותה של תעשיית המזון והשלכותיה על שומרי הכשרות

הרב צבי בן ראובן
בתהליך ייצור המזון כיום משתמשים יצרני המזון בשיטות מגוונות המשלבות תחכום טכנולוגי ומכשור משוכלל. הייצור כולל שימוש נרחב באלפי סוגים שונים של תוספי מזון כגון חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוד. במאמר זה נסקור בעיות כשרות בחומרי העזר מכמה תחומים שונים בתעשיית המזון היכולים להימצא במוצרים שא…

חשש מהתפתחות חרקים מביצים שנותרו בקמח

הרב דוד אייגנר
המאמר דן בשאלה היסודית – האם יש לחשוש להימצאות חרקים בקמח? המאמר סוקר את המציאות שהייתה רווחת בדורות הקודמים שהתעסקו בשאלה זו, ומבחין בין המציאויות השונות.

חרקים בקמח

הרב יואל פרידמן
האם יש לחשוש למציאות החרקים לאחר הטחינה, והאם יש לחשוש לבקיעת הביצים בתוך 48 שעות מעת הטחינה? המאמר סוקר מבחינה מציאותית את תהליך הפקת קמח מחיטים, החל מעת איחסון החיטים בממגורות וכלה באיחסון הקמח הטחון בשקיות לשיווק. במאמר שזורים נתונים עדכניים שנאספו מטחנות קמח שונות

טבלאות עדכניות של דין ברכת שהחיינו בפירות וירקות, בתוספת מידע חקלאי ושיווקי

רבני מכון התורה והארץ ואג' יהודה הלר
טבלאות דיני ברכת שהחיינו מעודכנים לתמוז תשע"ח בלמעלה מ- 100 פירות וירקות שכיחים ונדירים, בתוספת דינים עיקריים של ברכת שהחיינו

טבילת כלים חשמליים

הרב אליקים לבנון
הלכה פשוטה שמקורה בתורה (במדבר לא, כג), שכלי גויים צריכים טהרה כדי להשתמש בהם. וזו לשון המשנה (ע"ז עה ע"ב): 'הלוקח כלי תשמיש מן הגוים, את שדרכו להטביל, יטביל'

בעניין הכשרת כלי נירוסטה

הרה"ג יעקב אריאל שליט"א
כלל גדול הוא שהתורה קובעת הלכה על פי החושים הטבעיים ולא על סמך בדיקות מדעיות באמצעות מכשירים מלאכותיים.

איסור "חדש" בימינו

איסור "חדש" הוא איסור אכילה מן התבואה החדשה וכל היוצא ממנה, עד לאחר הנפת העומר בזמן שבית המקדש היה קיים, או בזמן מקביל לו - בזמן שאין ביהמ"ק קיים.

הגדרת "מיעוט המצוי"

הרב שאול ישראלי זצ"ל
פרי שדרכו להתליע - חייבים לבודקו לפני האכילה. למה מתייחס המיעוט המצוי: האם לחביות או לארגזים, או לכל פרי בפני עצמו, או אולי לכל עלה בירקות עלים?

עיבוד מזון שחייב בבדיקה

הרב יגאל הדאיה
בפרק זה יתבאר בעז"ה באלו אופנים ניתן לעבד מזון בדרך של טחינה , ריסוק, סחיטה או בישול גם ללא בדיקה קודמת, ומתי יש לבדוק את המזון קודם לכן

שימוש במכונות קפה ציבוריות

הרב יצחק דביר
מה דין כשרותם של מכונות קפה המוצבות במקומות כמו צימרים, בתי מלון ומקומות עבודה לשימושו של הציבור?
הקודם   1    2    3    4    5    6    7    הבא